واتر استاپ بتنی و هرآنچه که باید در مورد مزایا و نحوه نصب آن بدانید
واتراستاپ بتنی، آب بندهای ثابتی هستند که بین اتصالات سازه های بتنی نصب میشوند تا از نفوذ آب یا سایر مایعات به داخل درزها جلوگیری کنند. این محصولات یا به صورت طولی و یا در راستای اتصالات قابل نصب هستند. بنابراین، برای انتخاب نوع واتراستاپ باید پارامتر های مختلفی را در نظر گرفت که این پارامتر ها عبارت اند از:
- نوع سازه
- نوع اتصالات
- نوع حرکت اتصالات
- قرارگیری اتصالات در معرض مواد شیمیایی
- موقعیت قرارگیری گیرهها، حلقهها و …
واتراستاپ بتنی از اواسط قرن بیستم به عنوان گزینهای مناسب و استاندارد در ساخت و سازهای تجاری و مسکونی معرفی شدند. در اوایل دهه ۱۹۰۰، پلهای بتنی در نقشهها نشانه گذاری شده و در دهه ۱۹۳۰ نیز سدهای زیادی از بتن ساخته شد، از آن پس، این محصول به عنوان پرکاربردترین عنصر در ساخت و ساز های جدید مورد استفاده قرار گرفت.
در واقع، نیاز به این ماده زمانی به وجود آمد که هنگام پخش بتن در مقطعها، اتصالات متخلخل می شدند و به صورت صاف و یکدست شکل نمیگرفتند. به همین خاطر در دهه ۱۹۴۰، PVC یک گزینه مناسب به عنوان آب بند محسوب می شد و استفاده از آن تا دهه های متمادی ادامه داشت. هرچند PVC همچنان متداولترین ماده به شمار میرود، اما در سالهای اخیر مواد پیشرفتهتر و با عملکرد بهتری نیز ساخته شده اند. با وجود اینکه PVCها به عنوان ماده غالب در واتراستاپها همچنان در کاربردهای مسکونی مورد استفاده قرار می گیرند، اما در حال حاضر برای تولید آن ها به مواد زیادی نیاز است.
روش نصب
جهت نصب واتراستاپ بتنی باید در هر متر از چهار عدد گیره نگهدارنده استفاده شود، اما دقت داشته باشید که آن را سوراخ نکنید. انجام فرایند ویبراسیون در بتن نیز به جا افتادن بهتر آن کمک می کند و برای حفظ چسبندگی بهتر است از یک واترستاپ تمیز استفاده کنید. این محصول قابلیت استفاده به سه حالت زیر را دارد:
- میانی
- روکار
- کفی(موادی که در کف حوض یا استخر استفاده می شوند)
انواع واتراستاپ
این محصولات در حالت کلی به دو دسته واتراستاپ بتنی ثابت و حرکتی تقسیم میشوند:
انواع واتراستاپهای ثابت و حرکتی:
- مکانیکی: این ماده در وسط و در طول اتصالات بتنی قرار میگیرد تا یک جداکننده را به وجود بیاورد.
- هیدروفیلی (آبدوست): در طول اتصالات نصب شده و هنگام مواجهه با آب منبسط میشود و یک آب بندی فشاری را تشکیل می دهد.
- کریستال شونده: این محصول در درزهای بتن ریخته و یا پاشیده میشود و عملکرد آن همانند محصولات هیدروفیلی است، به این صورت که با ایجاد کریستالهای بسیار ریز از نفوذ آب به داخل اتصال جلوگیری می کند. البته حجم کریستال ها به تدریج تغییر یافته و به اندازه کافی بزرگ می شوند.
- ماستیکی: این محصول به وسیلهی یک چسب پرایمر در داخل و در طول اتصالات بتنی نصب میگردد.
این محصولات در بتن یا در اتصالات نصب میشوند و با ایجاد یک مانع در قسمتهای آسیب پذیر، از عبور آب یا دیگر مایعات جلوگیری میکنند. محصولات فوق آب بندی را بسته نوع ماده مورد استفاده به روشهای مختلفی انجام میدهند. برخی از مواد آبگریز (هیدروفوبی) هستند، یعنی آب یا مایعات دیگر را با ایجاد یک مانع دفع میکنند. برخی دیگر نیز آبدوست (هیدروفیلی) بوده که در تماس با آب منبسط میشوند، به طوری که به وسیلهی فشار ناشی از انبساط، یک آببند را شکل میدهند. ترکیب اصلی ماده واتراستاپ به صورتی تهیه شده است که به بتن متصل شده و هر گونه حرکتی که منجر به باز شدن یا عدم تراز اتصال شود را مهار می کند.
جهت مشاهده قیمت انواع واتراستاپ کلیک نمایید.
مزایا
در هنگام به کارگیری این محصول از تکنیکهایی استفاده میکنند که باعث می شود آببندها با فشار زیاد داخل بتن قراربگیرند. برای جلوگیری از نفوذ آب، واتراستاپ بتنی باید ویژگی هایی مانند نگهداری حلالها، نگهداری روغنهای نفتی داغ و نگهداری مواد شیمیایی که راه خود را برای عبور از آببند پیدا می کنند، را داشته باشد. از دیگر ویژگی های این ماده می توان به تولید آن در اشکال فیزیکی مختلف مانند نواراشاره کرد. یک نوار در صورتی که در رولهای بزرگی خریداری شده باشد، قادر است قسمتهای وسیعی را بپوشاند.
سایر مزایای این محصول عبارت اند از:
- بالا بردن مقاومت کششی سازه
- انعطاف پذیری مناسب
- مقاومت و دوام بالا
- راحتی در استفاده
هنگام خرید واتراستاپ دقت کنید که هیچگونه بریدگی و ترک روی سطح آن نباشد. همچنین یکی از نشانه های کیفیت واتراستاپ دارا بودن رنگ یکنواخت و ضخامت یکدست در سطح آن است.
کاربردها
استفاده از این محصول برای پروژههای ساختمانی که در آن ها از بتن به عنوان نگهدارنده آب یا مانع عبور آن استفاده میشود، بسیار ضروری است. این ماده در ساخت و سازهای مسکونی، تجاری و صنعتی مختلفی کاربرد دارد که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سدها و مخازن آب
- کانالها، آببندها، مجراها و آبگذرها
- پلها و تونلها
- تأسیسات تصفیه آب و فاضلاب
- استخرهای لجن
- سازههای دارای روغن، مواد شیمیایی و انواع دیگر تصفیهخانهها
- مخازن ذخیره مایعاتی مانند سوخت یا مواد شیمیایی، چه در روی زمین یا در زیر زمین
- زیرزمینها و فوندانسیونهای بتنی خانهها و سازههای دیگر
مشخصات فنی واتراستاپ بتنی
اصلی ترین مشخصات فنی این ترکیبات عبارت اند از:
- نوع سازه
- نوع اتصال به کار رفته
- ضروریات حرکت اتصالات
- الزامات مهار شیمیایی
- مواد
در حالت کلی، برای ساخت و ساز های مختلف با خاصیت آبگریزی، به محصولاتی مانند مواد زیر نیاز است:
- PVC
- فلزاتی مانند مس و فولاد ضدزنگ
- لاستیک طبیعی، لاستیک SBR و لاستیک نئوپرن
- خاک رس بنتونیتی (یک ماده آبگریز)
- ترموپلاستیک –TPV و TPER
- پلیاتیلن منظم و با چگالی بالا
- خمیر قابل تورم پلییورتانی
انتخاب واتراستاپ
از اصلی ترین پارامتر های مهم جهت انتخاب و تهیه واترستاپ مناسب، می توان به نوع مایعی که نیاز است دفع یا نگهداری شود، اشاره کرد. به علاوه، نوع اتصال مورد نیاز آببندی نیز عامل بسیار مهمی خواهد بود. این دو مشخصه در کنار هم تأثیر زیادی در عملکرد بتن خواهند داشت. به عنوان مثال، اتصالات بتنی حرکتی به واتراستاپهای مکانیکی مانند PVC، لاستیکی، نئوپرن، فولاد ضدزنگ یا مس نیاز دارند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.
درصورت تمایل شماره تماس خود را وارد نموده تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.